Samsung Galaxy S20 ще се предлага със Snapdragon за Южна Корея. Защо компанията заменя собствения Exynos с Qualcomm?

Snapdragon vs Exynos ucreate

Samsung отново се сблъсква с дилемата Exynos или Snapdragon да използва в своите смартфони. Компанията винаги е доставяла двата варианта на своята водеща серия, а именно Snapdragon от Qualcomm или собствената версия Exynos.

За тези, които не знаят, Samsung първия само в САЩ и Китай от няколко години насам, докато Exynos е по-често срещан на световните пазари, особено това е родната страна Южна Корея и България.

Samsung Exynos 990 ucreate

Но през 2020 г. компанията направи решителен ход за преминаване към процесора Qualcomm Snapdragon 865 в родната Южна Корея. Това може да се тълкува като унижение на собственото си подразделение за разработка на чипсета Exynos на Samsung.

Защо Samsung се реши да замени Exynos с Qualcomm?

За всички е ясно, че всеки голям производител се стреми да разработи свой собствен чипсет за да не плаща за патенти на трети компании. Дори Xiaomi се опитаха със своя Surge, но не успяха. А Сумсунг от години се опитват да догонят Снапдрагон, но винаги са две стъпки назад.
Такъв отново е случаят с Exynos 990 SoC, който отново изостава в сравнение с Snapdragon 865 SoC, както по производителност, така и с работата в мрежа.

Поради тази причина ръководство на общо събрание с акционери са обсъдили въпроса с изоставащия чипсет Exynos. Очевидно много клиенти на пазари като Южна Корея и Европа са недоволни от получаването на по-слаб продукт, въпреки че са платили същата сума за серията Galaxy S20. Всички те се оплакват от енергийната ефективност и живота на батерията като основен проблем.

qualcomm Snapdragon 865 5G ucreate

DJ Koh, президент на мобилното подразделение на Samsung, заяви, че „конкурентната логика“ е причината Samsung да се придържа към чипсетите Exynos, а не поради значителните приходи от продажби на смартфони, които носят на подразделението System LSI.

Според доклади от Южна Корея, решението на компанията да предостави Galaxy S20+, Galaxy S20 Ultra  със Snapdragon в страната е изненадало много потребители. Съобщава се, че решението за замяната е взето, след като Exynos 990 не успял да се представи според очакванията. В доклада също се спомена слухове за това, че System LSI Division се чувства „унижен“ заради внезапното преминаване от Exynos към Snapdragon.

Очевидно служителите също са се опитали да убедят мобилното отделение да отмени решението (вероятно за да запазят своите позиции), но безрезултатно. Това обаче не означава, че Samsung изоставя изцяло своите чипсети Exynos. По-скоро можем да очакваме компанията да инвестира допълнително за напредъка си, за да победи колегите на Snapdragon, но към момента, последните печелят битката във всяко едно отношение.

Темата е публикувана в Creative. Запишете в любими връзка.

1 thoughts on “Samsung Galaxy S20 ще се предлага със Snapdragon за Южна Корея. Защо компанията заменя собствения Exynos с Qualcomm?

  1. Pingback: iPhone 12 ще бъде с OLED дисплей от BOE заради пръстов отпечатък в екрана

Вашият коментар