Коронавирус COVID-19 може да се пренесе чрез смартфона ни! Как да се предпазим?

коронавирус COVID 19 може да се пренесе чрез смартфона ни

Възможно ли е да се заразим с коронавирус COVID-19 от смартфона си?

С  настъпването на топлото време навлизаме и в  едни от най-рисковите и коварни месеци, слънчевото време навън ни „мами“ и бързо захвърляме якетата. Но нека не забравяме, че сме в сезона на вирусите на грипа от тип А и Б. А сега трябва да бъдем още по-внимателни и предпазливи заради най-новия вирус – коронавирус COVID-19. България е изправена пред изпитание да се справи с вируса.

Но това не трябва да всяка паника и стрес в нас. Управляващите взимат адекватни мерки за справяне със спирането на разпространението на коронавируса. Едно от техните решения е, че България е в извънредно положение от 13 март до 13 май заради covid-19, коронавирус България.

коронавирус COVID 19 горещи точки
Огнища на заразени с COVID-19

Как да се предпазим от коронавирус?

За да се спре разпространението и за да се предпазим, ние хората, трябва да спазваме изключително висока лична хигиена. Това е една от най-важните мерки, която може да ни предпази от инфекция и заразяване. Разбира се, от особено важно значение е да ограничим контакт с болни хора, да спазваме дистанция от други души, които имат симптоми на заразата.
Не са за пренебрегване и всички препоръки, дадени от председателя на Националния кризисен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски и от специалистите, в това число и да не се поддаваме на паниката! Следете коронавирус новини България в мрежата и по телевизията.

Препоръчително е да мием ръцете си често – поне на всеки час за около 20 секунди и след това да използваме антибактериален гел за ръце. А кои са тези повърхности, до който се докосваме най-много в ежедневието си и са потенциални приносители на бактерии? Ако се огледаме и ще видим, че като неразделна част от нас са мобилните ни телефони. Именно заради това екрана на на нашите смартфони се нарежда на първи позиции в списъка.

коронавирус COVID 19 миене на ръце

Ще се учудите, но повечето хора не знаят, че  калъфите и дисплеите на мобилните устройства и клавиатурите на компютри, таблети и лаптопи, са места, на които се събират най-много микроби и мръсотия. От своя страна това е перфектното място за „живеят“ бактериите и вирусите. Докосвайки ги с ръце, ние неосъзнато след това пипаме лицето, устните си, вещите си – все неща, които изобщо не бива да правим, за да останем предпазени и здрави. Затова не пропускайте да миете ръцете си често през деня, обилно със сапун и не докосвайте лицето си с мръсни ръце и докато сте навън.

Вече е възможно унищожаването на вируси и бактерии у дома с помощта на специална антибактериална UVC лампа за дезинфекция, която разрушава унищожава тънкия липиден слой на микробите.

Проф. Дебра Гоф от Университета в Охайо прави едно изказване, което предизвика нашия интерес – „Почистването на мобилните телефони е далеч по-ефективна мярка в сравнението с носенето на предпазна маска на лицето.“ Според нейните думи докосваме телефоните си, които са облечени в калъфи и кейсове многократно  през целия ден, а това ни прави изложени на риск от микроорганизми.

коронавирус COVID 19 мобилни телефони

Колко дълго живеят микробите по дисплея на мобилните телефони?

Доказано е, че дисплеите на електронните устройства и клавиатурите  са по-мръсни в сравнение с тоалетна чиния. Но нека не забравяме, че над 90% от нас ползват калъфи за телефони. Именно заради това не пропускайте да бършете често както екрана на своя смартфон, така и своя кейс. А може би би било добре, дори да смените вашия и стъклен протектор, за да бъдете сигурни, че няма останали неизчистени бактерии под него.

Съветваме ви добре да пазите телефона с подходящ кейс за телефон. Първо премахнете настоящия калъф, почистете добре мобилното устройство и дезинфекцирайте кейса за телефон с подходящ препарат, който не би го повредил. Имайте предвид, че в микрограпавините и сферичките против приплъзване от вътрешната страна на кейса за телефони се събира много мръсотия, която трудно може да се изчисти. Затова ние препоръчваме смяната на стария кейс с чисто нов калъф на всеки 3-4 месеца, бързо и лесно без дори да напускате дома си и да ходите по магазини за мобилни аксесоари, които са потенциални зони на зараза с коронавирус COVID-19.

колко дълго живеят микробите по дисплея на мобилните телефони

Направете си кейс по ваш дизайн или кейс със снимка по избор, поръчайте го онлайн и ние ще ви го изпратим директно до вашия дом или офис. Разгледайте нашите най-актуални дизайни Animal skins и „маскирайте“ дори и смартфона си.

Да се върнем отново на въпроса за хигиената – някои микроби се задържат по-дълго върху повърхностите, а други за по-малко време. Вирейки върху екрана на любимия ви смартфон, може да се заразите и да започнете да боледувате. Затова редовно почиствайте цялостно телефоните си. Ако Вашите кейсове за телефони са ползвани повече от 6 месеца, незабавно ги сменете с нови!

Вирусите от различен щам „живеят“ с различно време върху повърхността на калъфа и мобилното устройство. И тъй като настоящият щам на коронавируса е непознат до момента на специалистите и все още се изследва, не е ясно колко точно дълго могат да се задържат характерните за него частици (ресни, наподобяващи кралска корона) върху разновидните повърхности.

коронавирус COVID 19 как да се предпазим

Според едно от последните изследвания в Германия, цитирано от „Men’sHealth“, коронавирусът се прикрепя към метал, стъкло, пластмаса и други повърхности, като може да живее по дисплея на мобилния телефон между 2 и 9 дни.

Освен на ръцете, извършвайте дезинфекция и на своя смартфон, таблет, клавиатура и мишка, с които работите, дръжки на врати и всичко останало, което ще доведе до личното ви спокойствие. Дезинфекцията трябва да се извършва по няколко пъти на ден, тъй като ръцете ни имат непрекъснат досег с тези предмети, а целта е да предотвратим пипането на лицето с мръсни ръце. От там вероятността да се заразим с covid-19 или друг вирус е по-малка.

Всички тези предпазни мерки са за ваша лична безопасност. В никакъв случай това не трябва да внася допълнителен смут или паника в ежедневието ви, а да се презапасяване с храна е излишно. Премиерът на България Бойко Борисов на няколко пъти спомена, че не е необходимо да се запасяваме с хранителни провизии. Няма да има недостиг на хранителни стоки.

Как да почиствате и дезинфекцирате мобилния си телефон правилно?

коронавирус COVID 19 почистване на смартфон

Може би вече сте забелязали, след направен опит да си купите, че най-често срещаните малки тубички с дезинфектант за ръце гел са изчерпани навсякъде. Но и този тип вещество може да навреди на дисплея, корпуса или калъфа на мобилното устройство, въпреки че е идеален за почистване на ръце.
Използвайте подходящ дезинфектант или препарат, който е предназначен за техника.

Даваме ви бонус в края на статията – как да си направите домашен дезинфектант.
Ето няколко стъпки и съвета, които да следвате, за да се предпазите от вируси и зарази и в същото време да не развалите смартфона си:

  1. Извършвайте дезинфекцията, само и единствено когато телефона не се зарежда.
    Преди да предприемете каквито и да е стъпки по почистване на телефона си, уверете се, че той не е включен към зарядно или външна батерия.
  2. Използвайте микрофибърни кърпи, за предпочитане антибактериални. С тях ще премахнете отлично замърсяванията от дисплея и няма да го надраскате.
  3. За предпочитане е да изхвърлите стария кейс за телефон и да поставите нов.
    Колкото и да дезинфекцирате стария калъф, по него вече са се натрупали много микроби и бактерии.

С наблюдаваща се тенденция на скок на цените във всичко, ви съветваме да защитите добре своя мобилен телефон със здрав стъклен протектор и надежден кейс, за да не се налага да си купите чисто нов телефон.

Ето го и обещания бонус.

Рецепта за домашен дезинфектант (антибактериален гел):

Съставки:

В подходяща купа смесваме алкохола и гела от Алое Вера и разбъркваме до хомогенна смес. Добавяме няколко капки от етерично масло с аромат по ваш избор и отново разбъркваме. Готовият дезинфектант наливаме в празна бутилка от течен сапун или в съд по избор.

И не забравяйте – не се поддавайте на паниката, мислете положително и бъдете здрави!

Вашият коментар