MediaTek обвинен в манипулиране на резултатите в тестове за производителност

MediaTek обвинен в манипулиране на резултатите в тестове за производителност

През последните години бяха направени разкрития за това как някои компании се опитват да манипулират резултатите от различни бенчмаркове. Нов доклад за Anandtech обаче обвини направо производителя на чипове MediaTek, че променя гейминг производителността в бенчмарковете.

Изданието установи, че MediaTek манипулира на геймърските резултати, когато сравнява Reno3 Pro (европейската версия), включващ по-стария Helio P95. Той твърди, че референтните резултати на процесора с ядра Cortex-A75 на Helio P95 са по-високи от Reno3 5G (китайския вариант), който е оборудван с чипсет Dimensity 1000L 5G.
Чипът Dimensity има четири процесорни ядра Cortex-A77, докато Helio P95 има само две ядра Cortex-A75.

MediaTek обвинен в манипулиране на резултатите в тестове за производителност ucreate

Изданието е тествало смартфона Reno3 Pro с чипсет Helio P95 със „стелт“ (невидима) версията на PCMark, тъй като тази версия не може да бъде идентифицирана от производителите. Резултатите от теста показват 30 процента спад в производителността в сравнение с резултатите очакващи се от смартфона.
Anandtech твърди, че е забелязал спад от 75 процента в някои други показатели!

Qualcomm Snapdragon 765 5G ucreate

Reno3 Pro 5G (китайска версия), който има Snapdragon 765G, също бе тестван и не са били забелязани отклонения в резултатите. Проучването на фърмуера на Reno 3 Pro (европейска версия) разкри някои препратки към „спортен режим“, което позволява по-бърза работа.
Последвалото по-задълбочено проучване разкри, че дори и други телефони, работещи с MediaTek като Realme C3, Xiaomi Redmi Note 8 Pro и Sony Xperia XA1 от 2017 г., също имат „подобрения“ в производителността.

MediaTek обвинен в манипулиране на резултатит от тестове ucreate
Изрочник: anandtech

Веднага след като Anandtech публикува своите разкрития, MediaTek незабавно написа отговор в блога си, в която заявява, че нейните действия за оптимизация на бенчмарк се придържат към стандартните за индустрията и са в съответствие с практиките на други компании (каквото и да означава това).

Освен това те завяват, че подобни практики само разкриват пълните възможности на чипсета. MediaTek също така споменават, че неговият ключов конкурент (Qualcomm) има чипсети, които функционират по същия начин, който Anandtech счита за манипулация на показатели.

Източници: Anandtech | MediaTek

Темата е публикувана в Creative. Запишете в любими връзка.

Вашият коментар