Apple влиза в „черен списък“ в Китай като контрамярка срещу Huawei

Apple влиза в черен списък в китай като конта мярка срещу Huawei

Huawei беше добавен в „черния списък“ на САЩ миналата година, което принуди американските компании да прекратят бизнеса си с китайския телекомуникационен гигант.

Сега, една година по-късно, забраната е удължена с още една година, като в допълнение Huawei може да бъде откъснатот основните доставчици на чипове като TSMC. За да противодейства на тези сурови мерки, Китай подготвя собствен „черен списък“ според доклад на Global Times.

Списъкът на ненадеждните организации на Министерството на търговията на Китай (MOFCOM) ще включва „чуждестранни организации, физически лица и компании, на които могат да бъдат отказани доставки, или ще се предприемат дискриминационни мерки по нетърговски причини, чиито действия застрашават бизнеса на китайските компании, както и на глобалните потребители и компании ”.

Изброените компании ще трябва да „се справят с необходимите правни и административни мерки, а китайската общественост също ще бъде предупредена относно това, за да се намалят рисковете“.

Според вътрешни информатори китайското правителство се е насочило към следните американски компании, които в голяма степен са зависими от Китай.

  • Apple
  • Qualcomm
  • Cisco
  • Boeing

Проблемът за Huawei започна да се трупа в началото на 2018 г., когато AT&T отказва да предлага Mate 10 Pro заради натиска от страна на американското правителство. След това последваха предупреждения от ФБР, ЦРУ, НСА и три други американски разузнавателни агенции да спрат да използват или закупуват продукти от Huawei и ZTE.

Освен това, по-късно на тези компании беше забранено да доставят телекомуникационно оборудване за 5G инфраструктура. Американските служби дори предупредиха други държави да избягват използването на технологии от тези две марки.

През май 2019 г. Huawei най-накрая беше добавен към „черния списък“ и това доведе до загуба на лиценза си за GMS (Google Mobile Services). Оттогава продажбите на смартфони на Huawei и Honor в глобален мащаб намаляха, но в Китай се повишиха рязко.

Huawei е разработва собствени HMS (Huawei Mobile Services), за да замести GMS на международните пазари. Но все пак в AppGallery на компанията все още липсват редица от най-използваните приложения и повечето потребители зависят от приложенията на Google, които вече не са налични в новите смартфони на Huawei / Honor.

Източник: Global Times

Вашият коментар