Кои са BTS и как Кей-поп културата завладя света

BTS и как кей поп културата завладяха света

BTS е най-известната корейска група превзела света, чиято музика е вдъхновение на милиони хора

Едва ли има човек, който поне да не е чувал за това явление в музиката – кей поп и имената на нейните членове – Jin,  Suga (Min Yoongi), J-Hope, RM (Kim Namjoon), Jimin, V (taehyung), Jungkook . Уникалният им Кей-поп (K-pop hip hop R&B EDM) стил привлича милиони фенове по цял свят, независимо от факта, че повечето от музиката им е изпълнявана на корейски език. Биографията им задминава и тези на най-известните и емблематични групи като The Beatles, Queen и много други. Дори и за музиковед би било трудно да изброи всичките им хитове, награди и инициативи.

Влиянието, което оказват върху световната музикална сцена е безпрецедентно- разбиват рекорди, променят музикалната история, пълнят стадиони… Това, което ги описва с две думи е – „Послание към младите“. С образите на седемчленната супергрупа, безспорно ще бъдете продължение и преносители на тези послания!

Кои са BTS?

Известна още като Bangtan Boys, седемчленната южнокорейска момчешка група започва формирането си през 2010 г.

bts 2010 ucreate

Името на групата идва от корейския израз Bangtan Sonyeondan и буквално означава „Bulletproof Boy Scouts“. Според J-Hope- член на групата, името означава желанието на групата „да блокира стереотипите, критиките и очакванията, които са насочени към подрастващите като куршуми“. В Япония те са известни като Bōdan Shōnendan (防 弾 少年 団), което се превежда по подобен начин. През юли 2017 г. BTS обяви, че името им също ще означава „Отвъд сцената“ като част от новата им идентичност.

Създаване на групата

Първоначално хип хоп група, техният музикален стил постепенно се  развива, за да включва днес широк спектър от жанрове. Техните текстове, често фокусирани върху лични и социални вупроси, засягат темите за психичното здраве, неприятностите на младите хора в училищна възраст, загубата, пътуването към обичането на себе си и индивидуализма. Творбите им съдържат препратки към литературата и психологическите концепции и създават сюжети за алтернативна вселената. Написвайки над 90 процента от собствените си текстове, групата включва универсални житейски преживявания, като тъга и самота и ги превръща тези сложни  философски понятия в нещо по-достъпно за младежите.

BTS  дебютира през 2013 с албума „2 Cool 4 Skool“,а през 2016  издават „Най-красивият момент в живота: Младият завинаги“ (2016) и „Крилата“ („The Wings” 2016), който става първият албум на BTS, който се продава в един милион копия в Южна Корея. До 2017 г. BTS премина на международния музикален пазар, водейки корейската вълна в Съединените щати и чупи многобройни рекорди за продажби.

Вдъхновение и музикални влияния

BTS посочват като свой източник на вдъхновение изпълнители като Seo Taiji and Boys, Justin Bieber, Nas, Eminem, Kanye West, Drake, Post Malone, Charlie Puth и Danger. Те също често споменават Queen като група, която им е въздействала. BTS също са повлияни от много литературни, психологически, артистични и философски източници.

На върха на славата

Групата е първaта такава от Корея, който оглавява Billboard 200 със студийния си албум „Love Yourself: Tear“ (2018) и оттогава неведнъж попада в челните места на класацията, което прави BTS най-бързо развиващата се група, задминавайки дори Beatles. „Love Yourself: Answer“ също счупи рекорда на Gaon Album Chaon за всички времена на Южна Корея с продадени на 20 милиона копия. Този рекорд преди това е поставен отново от тях с „Love Yourself: Tear“ и става първият корейски албум, станал платинен в Съединените щати.

BTS са вторите най-продавани изпълнители за 2018 г. в световен мащаб според Global Art Chart на IFPI, както и единствените артисти, които не говорят английски език и въпреки това влизат в класацията. Три години поред групата печели в категорятя „Top Social Artist“ и „Top Duo / Group“ на 26-тите награди Билборд. Представени са и на международната корица на Time като „Лидери от следващото поколение“. BTS се появява в 25-те най-влиятелни хора на списанието в интернет (2017–2019) и 100-те най-влиятелни хора на Time (2019), като им ги наричат „Принцовете на попа“.

По време на световното си турне „Love Yourself“, BTS са първите азиатски чуждоезични изпълнители, които разпродават стадион Уембли.

През ноември 2017 г. BTS става първата K-поп група, която излиза на Американските музикални награди, а същия месец Guinness World Records разкри, че BTS си е спечелила място в изданието си за 2018 г. за това, че „има най-много ангажименти в Twitter за музикална група в света.“

Къде живеят bts?

Те са обявени и за най-влиятелните знаменитости на Корея през 2018 и 2020 г. Предполага се, че всяка година групата допринася с повече от 4,65 милиарда долара за икономиката на Южна Корея или 0,3 процента от БВП на страната. Според статистиката, BTS привлича един на всеки 13 чуждестранни туристи, посетили Южна Корея.

През февруари 2019 г. BTS присъства на 61-вите награди „Грами“ като носители на награди.

През април 2019 BTS става първите азиатски изпълнители, които надхвърлят 5 милиарда стриймвания на Spotify и Time ги определи като един от най-влиятелните хора на Time 100 за 2019. „Boy With Luv“ и нейното музикално видео пък става най-гледаното онлайн видео в рамките на първите 24 часа, натрупвайки повече от 74,6 милиона гледания.

Според класациите на Boxscore в края на годината групата печели над 196 милиона долара. По успеваемост на турнетата си, те се класират на трето място след звезди Ед Шийрън и Пинк.  Групата надминава постиженията на емблематични рок и метал групи като Rolling Stones, Metallica и KISS.

В класацията Billboard’s Top Billboard 200 Artists – Duo/Group за 2019, BTS се заемат четвъртото място за най-успешна група след имената на Queen, Imagine Dragons и The Beatles.

Социални инициативи и кампании

Групата активно демонстрира желание и ангажираност към различни значими теми, свързани със социални проблеми, психично здраве и политика, въпреки че са в жанр, често описван като лековат.

bts unicef

След създаването на тяхната кампания за борба с насилието „Love Myself“ в партньорство с УНИЦЕФ, влиятелната група има обръщение към Организацията на обединените нации на тяхното 73-то Общо събрание и се представят пред 400 длъжностни лица, включително президента на Южна Корея Мун Дже Ин. Това им носи Ордена за културни заслуги от президента на Южна Корея заради техния принос в разпространението на корейската култура и език.

„BTS World“

BTS World мобилна игра ucreate

Заедно с излизането на новата им мобилна игра „BTS World“ през юни 2019 г., групата също така пуска песента „Heartbeat“ с музикален клип от официалния саундтрак на играта, озаглавен „BTS World: Original Soundtrack“.  По-късно саундтракът е сертифициран като Двойно Платинен от Gaon за над 500 000 продадени копия.

BTS Вселена (BTS Universe)

Вселената BTS, известна още като Bangtan Universe или BU, е измислена алтернативна вселена, създадена от Big Hit Entertainment, която е средство за разказване на истории. Хронологията на Вселената започва с видеото на песента „I Need U“ и обхваща до наши дни. Тя разказва историята на седемте членове в една алтернативна реалност и показва техните тревоги и несигурност, когато се изправят пред бъдещето си.

BTS Universe

Уеб анимацията “Save me”

Анимацията „Save Me“ е част от BTS Universe (BU).Тя се състои от 15 епизода и един пролог и следва историята от книгата им „HYYH: The Notes 1“. Основни герои са алтернативните егота на седемте членове на bts групата, всеки от които е с истинското си име. Интернет сериалът разказва историята на главния герой Ким Сок-джин (Kim Seok-jin), който е затворен във времеви цикъл, многократно преживява живота си, започвайки от 11 април (датата на стартиране на сериала- 11 април 2019), от който той може да избяга само когато изпълни задачата да спаси шестимата си най-добри приятели от техните предопределени грехове и грешки.

Предлага се на шест официални езика (включително корейски и английски) и преводи на фенове.

BTS група и световната пандемия COVID-19

BTS бяха готови да започнат своето четвърто световно концертно турне в началото на април, но всички дати бяха отменени поради пандемията от коронавирус.

BTS и световната пандемия COVID 19

На 7 юни BTS оглави онлайн събитие по повод завършването на училище за завършване на класа „Dear Class of 2020“ в YouTube, изпълнявайки „Boy with Luv„, „Spring Day“ и „Mikrokosmos“. Членовете на групата изнесе речи за собственото си дипломиране, отправяйки „послания за надежда и вдъхновение за класа 2020 на корейски и английски“.

Групата пусна първия си англоезичен сингъл „Dynamite“ на 21 август. Сингълът счупи рекорда на Youtube за най-гледана премиера, като събра над три милиона зрители и постави нов рекорд за най-много гледания за първите 24 часа, като дебютира с повече от 101 милиона гледания на платформата.

Филантропия – кампанията „Love Myself“

През 2015 г. BTS дари седем тона ориз за благотворителност на церемонията по откриването на K-Star Road, която се проведе в Apgujeong-dong. На следващата година те участват в благотворителната кампания за сътрудничество „Да споделим сърцето“ на ALLETS с Naver за събиране на дарения за LISA- корейска медицинска благотворителна организация, която насърчава донорството на органи и кръв. Даряват също така средства за подкрепа на музиката по време на пандемията COVID-19 чрез благотворителност, аукциони и др.

bts love myself

Албумите на BTS съдържат повтарящите се теми за егото, „неволите и тревогите на младежта в училищна възраст, психичното здраве и желание да принадлежат към обществото“, изкушението и греха, вълнението на любовта, болката от сбогуванията, а техните текстове, които често включват социални коментари и критики към обществото, ясно ги отразяват.

Какви момичета харесват bts?

BTS (Bangtan Sonyeondan) имат много разнообразна група фенове, така че не е възможно да определите определен тип момичета, които ги харесват. Обикновено обаче феновете на BTS са разнообразни по произход, интереси и предпочитания. Някои от тях могат да бъдат обсебени от тяхната музика и текстовете им, докато други може би се вълнуват от тяхната личност и стил. Важното е, че BTS имат широко обхватен и много предразполагащ музикален и обществен апийл, който привлича фенове от различни култури и фонове.

Един бърз поглед към bts twitter страницата им и безбройните им последователи дават ясна представа къде стоят те на световната сцена и колко още успехи им предстоят. Още много дълго ще се говори за тях и неподправената им уникалност като изпълнители. Те са номер едно навсякъде, където се появят и оглавяват класациите на петте най-големи музикални пазари в света. Списъкът с успехите им няма край. Няма рекорд, който да не са разбили, женско сърце, което да не са покорили…

Изберете вдъхновяваща снимка на любимата си бой банда или сред членовете на  bts Jungkook, Kim Namjoon (известен със сценичния си псевдоним RM-съкратено от  Rap Monster), Min Yoongi (BTS Suga), Jhope, Jin bts, Jimin или V (taehyung или v bts).  Покажете гордо, че сте техен фен и със сигурност ще направите страхотно впечатление на приятелите си!

 

Вашият коментар